Kefírové zrná / Tibetská kefírová huba
Kefírové zrná (zadarmo) v internetovom obchode
Chceš sa dožiť 100 a viac rokov? Áno? Pitie kefíru ti to bohužiaľ zaručiť nemôže, ale môžeš byť vďaka nemu v lepšej kondícii, keď ťa trebárs prejde auto, alebo spadneš zo skaly a aj keď ti tých 100 rokov nezaručí, určite ti aspoň zvýši pravdepodobnosť dlhšieho a zdravšieho života.
Odkiaľ kefír pochádza? Kefírová kultúra pochádza jednak z kaukazských hôr a tiež z opátstva v Tibete (tam sa vyskytujúce kefírová zrna nazývané Tibetská huba sú drobnejšie) a je snáď 5000 rokov staré (kto dnes vie presný dátum? A koho to vôbec zaujíma? Jednoducho je to dosť staré).
Čo sa Kaukazu týka, tak podľa legendy daroval kefír príslušníkom ortodoxnej cirkvi Alahov prorok, Mohamed. Kvôli povere, že „Zrná prorokov“ stratia svoju moc a silu, ak by sa ho zmocnili neveriaci, bol prísne strážený pred cudzincami a bol sprostredkovaný z generácie na generáciu a pokladaný za súčasť kmeňového bohatstva. Cudzinci občas dostali ochutnať hotový nápoj, ale samotná kefírová kultúra zostala tajomstvom. V devätnástom storočí začali kefír skúmať ruskí doktori a začali publikovať vedecké štúdie o pozitívnych účinkoch kefíru. Na získanie kefírových zŕn vraj použili krásnu ženu, ktorá mala obmäkčiť srdce kaukazského kniežaťa a ktorá po kope dobrodružstiev priviezla do Moskvy prvý hrnček chrchlíkov.
Obyvatelia Kaukazu používali kefír pre uchovávanie kozieho, konského alebo kravského mlieka bez chladničiek (mlieko uchovávali v kožených vakoch) a vďaka nemu sa dožíval extrémne vysokého veku (samozrejme nie len vďaka nemu – žili na čerstvom vzduchu, pili čistú vodu, mali dostatok pohybu, .. ). Niektoré choroby (ako tuberkulóza a rakovina) tam boli úplne neznáme.
Čo je to kefír? Kefírom sa všeobecne myslí nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry. Existujú dva druhy kefírovej kultúry. Jeden druh žije a rozmnožuje sa v mlieku, má mazľavú gélovitú konzistenciu bielej farby (vyzerá ako malé mäkké ružičky karfiolu) a kŕmi sa laktózou, zatiaľ čo „kryštáliky“ toho druhého, žijúceho v sladkej vode, sú pružné, priesvitné a krehké. Je to spoločenstvo rôznych druhov kvasiniek a baktérií. Typické zloženie klasického (teda toho mliečneho) kefíru: Lactobacilli Lb. acidophilus Lb. brevis Lb. casei Lb. casei subsp. rhamnosus Lb. casei subsp. pseudoplantarum Lb. paracasei subsp. paracasei Lb. cellobiosus Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus Lb. delbrueckii subsp. lactis Lb. fructivorans Lb. helveticus subsp. lactis Lb. hilgardii Lb. kefir Lb. kefiranofaciens Lb. kefirgranum sp. nov Lb. parakefir sp. nov Lb. lactis Lb. plantarum Streptococci / lactococci Lactococci lactis subsp. lactis Lc. lactis var. diacetylactis Lc. lactis subsp. cremoris Streptococci salivarius subsp. thermophilus Strep. lactis Enterococcus durans Leuconostoc cremoris Leuca. mesenteroides Kvasinky Candida kefir C. pseudotropicalis C. rancens C. tenuis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces marxianus var. marxianus K. bulgaricus K. fragilis / marxianus Saccharomyces subsp. Torulopsis holmia Saccharomyces lactis Sacc. carlsbergensis Sacc. unisporus Debaryomyces hansenii Zygosaccharomyces rouxii Acetobakterie Acetobacter acet A. rasens
Čo je na kefíre tak dobré, že by som ho mal (a) piť? Nápoj (či už ten mliečny alebo vodný) zamedzuje zhromažďovanie a hnitie potravy v črevách, odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu), produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky, rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre koho je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi, stimuluje imunitný systém.
Čo všetko si môžem pomocou kefíru liečiť? Choroby nervov, vnútorné ochorenia, bronchiálne katary, všetky sklerózy, infarkt myokardu, ochorenie žlčníka, pečene, obličiek, infekčná žltačka, žalúdočné a črevné ochorenia, hnačka, zápcha, choroby krvi, vyrážky, ekzémy, candida (kvasinky). No a pretože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organizmu, tak sa s akoukoľvek chorobou lepšie vysporiadame a množstvu chorôb sa vyhneme. Navyše veľa chorôb súvisí so zlým trávením a zápchami.
Ako často piť kefír a v akom množstve? Najlepšie je piť kefír denne a to v takom množstve, aké je ti príjemné. Niekto pije kefír pred každým jedlom, niekto iný hrnček kefíru ráno a hrnček kefíru pred spaním. Ak ho piješ pred spaním, vypláchni si na záver pusu alebo vyčisti zuby, pretože niektoré baktérie v kefíre sa kamarátia s kazmi. Tiež je vhodné raz za čas na pár dní vysadiť. Ak s kefírom začínaš, radšej spočiatku pi menšie množstvo (trebárs niekoľko lyžičiek), aby si telo postupne zvyklo na niektoré pre neho neznáme baktérie a kvasinky. V opačnom prípade môžu nastať rôzne problémy typu hnačka, vyrážky, bolenie brucha, ktoré ale po krátkom čase mizne. Ďalším počiatočným problémom býva i proces detoxikácie organizmu, ktorý kefír v tvojom tráviacom trakte môže naštartovať a ak sa tvoje telo rozhodne zbaviť sa jedov trebárs cez kožu, potom ťa asi neminie nejaká škaredá vyrážka. Pokiaľ ale vydržíš konzumovať kefír aj naďalej, časom sa aj týchto problémov zbavíš – čím viac kefíru piješ, tým sa ich zbavíš rýchlejšie, aj keď búrlivejšie. Hlavne sa toho nezľakni a neprestávaj s kefírom úplne. Kefír sa však dá nielen piť (a jesť), môžeš s ním zvonka potierať rôzne vyrážky a ekzémy.
Ako si môžem kefír pripraviť (základný recept)? Na dva hrnčeky kefíru potrebuješ tieto suroviny: 1 – 2 polievkové lyžice kefírových chrchlíkov, 1/2 litra mlieka. Postup: Použi sklenenú nádobu (mala by byť dosť veľká, aby zostala časť nádoby prázdna) s uzáverom – nie kovovým, nemusí byť tesný (čím tesnejší, tým viac CO2 sa ti v kefíre vytvorí), ale je dobré niečím nádobu príkriť, aby do nej nepadali nečistoty a nepriťahovalo to hmyz. Nalej do nej mlieko, vlož tam chrchlíky a tak 12 až 24 hodín nechaj fermentovať pri izbovej teplote. Čím teplejšie počasie, tým rýchlejšia fermentácia. Mlieko neohrievaj, kľudne použi studené z chladničky, kefír sa nesmie vystavovať vysokým teplotám!
V priebehu zrenia občas pohárom zatoč, potras, aby sa ku kefírovým chrchlíkom dostalo nespracované mlieko – ak necháš pohár len tak stáť, môže sa ti výsledný nápoj rozdeliť na srvátku a zlepený kefír, ale to nevadí, pretože sa to dá späť rozmiešať. Ako spoznáš, že je kefír hotový? Keď pohárom pohýbeš tak, aby sa obsah rozlieval po stenách, zostane na stene pohára typický kefírový povlak, ktorý keď odteká, vytvára také akoby riečne korýtka. No a je to hustejšie ako mlieko.
Alebo uvidíš, ako je mlieko rozdelené na srvátku a zrazeniny. Alebo to môžeš ochutnať. Jednoducho to nechaj robiť tak dlho, ako dlho chceš. Časom si určite nájdeš svoj ideálny spôsob, pretože každý to máme radi trošku inak. OK, kefír je hotový – má správnu konzistenciu i vôňu – tak čo teraz? Vezmi svoj kefírové sitko a preceď obsah do nejakej inej nádoby, z ktorej kefír buď hneď skonzumuj alebo ho strč do chladničky, kde ti vydrží prakticky neobmedzene dlho. Najlepšie sa ti kefír precedí, keď vopred nádobou zatrepeš, aby sa obsah pekne zhomogenizoval a chrchlíky neboli „zamurované“ v mliečnych zrazeninách. Precedené kefírové chrchlíky daj späť do vypláchnutého pohára a daj im čerstvé mlieko. Môžeš s nimi dať späť do pohára aj trošku hotového kefíru – urýchľuje to rast aj fermentáciu. Odporúča sa pri príprave nepoužívať kovové predmety (cedidlo, lyžice). Nevystavuj kefír vysokým teplotám a čistiacim prostriedkom (ak vymývaš pohár jarou, poriadne ich vypláchni a nechaj ich vychladnúť predtým, ako do nich dáš kefír).
Príprava kefíru II. – variant studená chladnička. Ak máš radšej hustejší kefír a nevadí ti, že to bude trvať dlhšie, môžeš kefír fermentovať v chladničke. Pomalšia fermentácia vytvára hustejší kefír, čo mnohým ľuďom viac vyhovuje. Znamená to dať do pohára rovnaké množstvo kefírových zŕn a mlieka ako pri normálnom spôsobe, ale potom to strčiť do chladničky. Trvá to asi tak týždeň, čo kefír dozreje. Tiež je možná kombinácia oboch metód – začať asi tak 12 hodín pri izbovej teplote, potom dať kefír do chladničky a dokončiť ho v chlade. Alebo naopak, začať v chladničke a skončiť pri izbovej teplote. Kefír je natoľko prispôsobivý, že zvládne rôzne spôsoby nakladania s ním. Navyše takýmito pokusmi môžeš nájsť variant, ktorá ti chuťovo najviac vyhovuje.
Skladovanie kefíru, sekundárna fermentácia. Kefír skladujeme najlepšie v sklenenej nádobe s uzáverom v chladničke, kde vydrží aj niekoľko mesiacov. Môžeš to robiť tak, že z nádoby vždy odleješ porciu kefíru pre svoju spotrebu a neskôr doplníš novo vyrobeným kefírom. Čím dlhšie necháš kefír v chladničke, tým kyslejší a zrelší bude. Pre tých, ktorí sú alergickí na mlieko kvôli laktóze sa odporúča upraviť kefír ešte ďalej sekundárnou fermentáciou. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je preto vhodný aj pre tých, ktorí kontrolujú príjem cukrov a karbohydrátov. Metóda spočíva v tom, že zlejeme čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotnej fermentácii) do sklenenej alebo plastovej fľaše nie do viac ako 3/4 objemu, uzavrieme priliehavým vrchnákom a necháme stáť pri izbovej teplote. Čas od času fľašu zatrasieme a uvoľnením viečka vypustíme CO2 z fľaše a zase zatvoríme. Takto môže kefír zostať až týždeň v chladnejšej klíme a 2 až 3 dni v teplejších podmienkach. Opäť môžeme z fľaše uberať kefír na konzumovanie a nahradzovať čerstvým, ale po týždni je potrebné fľašu vyprázdniť a vypláchnuť. Sekundárnou fermentáciou sa taktiež zvyšuje obsah vitamínov (hlavne kyselina listová) a kefír je potom kyslejší (čo nám niektorým viac chutí).
Mám hotový kefír, čo s ním všetko môžem robiť? Tak, kefír sa ti urobil a teraz by si ho rád konzumoval. Najjednoduchšie je samozrejme piť ho bez úprav. Alebo ešte lepšie je vychladiť si ho v chladničke.
Ďalšia možnosť je vyrobiť si to, čomu sa u nás hovorilo mliečny koktail a dnes sa to vo svete volá „smoothie“. To sa urobí tak, že sa zmieša kefír a nejaké dobré ovocie (banány, jahody, ..), pridať tam treba trochu medu, kokosu, škorice, vanilky, vaječný žĺtok (z čerstvého vajcia), obilné klíčky, rozomleté ľanové semienka, v lete pár kociek ľadu – najlepšie je použiť vlastnú fantáziu a zmiešať si to, čo máš rád a keď to nebude dobré, skúsiš niečo iné.
Ďalšia možnosť je taká raňajková. Keď si večer pripravíš misku müsli (zo samých dobrých a zdravých ingrediencií), zaleješ ju kefírom a necháš ju do rána stáť pri izbovej teplote (zakrytú tanierikom kvôli hmyzu), hneď ako vstaneš budeš mať pripravené vopred natrávené dobré raňajky. Alebo keď chceš mať raňajky chrumkavé, zalej si to kefírom až ráno, ale budeš to celé musieť tráviť sám. 🙂
Je aj veľa ďalších jedál, v ktorých môžeš kefír použiť. Prakticky do všetkých varených jedál, do ktorých je potrebné dať smotanu alebo mlieko, môžeš dať kefír (samozrejme to nebude také hladučké a sladučké ako zo smotany, ale chceš byť zdravý, tak si nevar podľa chuti, ale podľa rozumu).
Tiež môžeš tieto kefírové chrchlíky použiť na výrobu vodného kefíru, ale keď ich na to použiješ, už ich nebudeš môcť vrátiť späť do mlieka. Navyše postupne stratia schopnosť fermentovať a nebudú sa rozmnožovať. Ale keď máš veľa nadbytočných chrchlíkov, prečo to neskúsiť. (Upozornenie: Ak budeš experimentovať, nepouži všetkých kefírakov, čo máš, pretože sa môže stať, že ich tvoj experiment poškodí a prestanú sa rozmnožovať. Vždy si nejaké odlož stranou do mlieka v chladničke. Tiež sa môže stať, že sa nevydarí hneď prvá dávka – preto buď trpezlivý a skúšaj.) No a keď ti ani toto nebude stačiť, potom si môžeš urobiť vlastný syr! Nebudem sa tu dlho rozpisovať, ako sa to robí (dá sa to nájsť na internete), ale taký ten mäkký akoby tvaroh je veľmi jednoduchý – po dokončenej fermentácii (čím hustejší kefír, tým lepšie) sa kefír (bez chrchlíkov) naleje do hustého kusu tkaniny (najlepšie nejaká čistá prežehlená ľanová alebo konopná utierka alebo niečo na ten spôsob), zavesí sa nad nádobu, do ktorej sa nechá jeden deň odkvapkávať srvátka. Výsledok daj do misy, premiešaj, trochu posol (záleží na tom, aký syr robíš) a buď sa už takto dá použiť alebo sa ďalej spracováva na trebárs aj tvrdý syr.
Srvátka vysušená z kefíru sa dá použiť na fermentáciu zeleniny (kvasené kapusta), dlhodobejšie uchovanie niektorých potravín (rôzne nálevy) a na výrobu kvásku na pečenie chleba. Tiež je veľmi zdravá na pitie a dajú sa s ňou potierať rôzne vyrážky a kožné plesne a alebo zriediť a zalievať kvety.
A čo maškrtenie pre deti? Prečo im neurobiť kefírový nanuk? Rozmixuj kefír s ovocím, s kokosom, môžeš niečím prisladiť (med) a potom naplň do vhodných nádob v tvare nanukových tyčiniek a nechaj zmrznúť.
Všetečné otázky a inteligentné odpovede:
Aké mlieko môžem pre výrobu kefíru použiť? Môže byť akékoľvek živočíšne mlieko – kravské, kozie, konské, čerstvo nadojení, trvanlivé, odtučnené, sušené, koncentrované, smotana .. Samozrejme čím kvalitnejšie mlieko, tým lepší výsledok – takže bude asi lepšie čerstvé organické plnotučné mlieko ako nejaké sušienky a odtučnené vodnaté ble, musí to však byť nejaké mlieko organického pôvodu – v sójovom alebo ryžovom mlieku si zničíš chrchlíky a nebudú sa množiť. Ak potrebuješ urobiť sójový kefír, potom je tu možnosť urobiť si normálne kefír a bez chrchlíkov ho trochu naliať (naočkovať) do toho sójového mlieka a za deň by sa to malo tiež zraziť.
Kefíraci mi zožltli a smrdia po kvasniciach, čo mám robiť? Nič nie je stratené. Možno si ich nechal moc dlho bez čerstvého mlieka a nemali čo jesť, alebo sa stalo niečo iné, čo ich vyviedlo z rovnováhy a je možné, že pod kvasnicovým povlakom sú zdravé a funkčné chrchlíky. No a k nim sa teraz potrebuješ dostať. Puzdro kefírového zrná môže byť odstránené tak, že si dáš kefírakov do misky s vodou a každé zrno zvlášť opatrne premyješ v prstoch (čistých). Ak by sa tak neurobilo, kefíraci sa v puzdrách postupne „udusia“ a „vyhladujú“.
Čo mám robiť s prebytkami chrchlíkov, ktoré nechcem ani rozdať ani uchovávať? Tvojmu organizmu určite prospeje, keď prebytočných kefírakov zješ (to sa ti môže stať celkom bežne, že nejaký menší chrchlík pri precedení prehliadneš a vypiješ), alebo si ich môžeš rozmixovať do kefírového nápoja, radi ich konzumujú psy (a je to pre nich tiež veľmi zdravé, rovnako ako kefírový nápoj) alebo ich môžeš dať na kompost, ak máš záhradku.
Môj kefír je moc riedky, dá sa s tým niečo robiť? Pre obzvlášť hustý kefír môžeš vyskúšať pridať do mlieka navyše trochu sušeného mlieka alebo trochu smotany alebo skúsiť kondenzované mlieko, ale pozor na to, aby si si kefírakov nezničil. Alebo fermentuj v chladničke.
Mám málo chrchlíkov a chcem ich čo najrýchlejšie rozmnožiť. Ako na to? Keď chceš, aby kefíraci rýchlo rástli, umiestni ich tam, kde je čo najteplejšie – trebárs na chladničku, pretože chladnička vypúšťa do okolia teplý vzduch. Nedávaj ich ale na okno – nemajú radi slnečný svit. Samozrejme tiež nie na kúrenie, pretože hoci majú radi teplo, znášajú ho len do určitej miery a sú to živé organizmy, ktoré nechceme variť, ale povzbudiť k činnosti. Často nádobu s kefírákmi kontroluj – ak sú chrchlíky pokryté vrstvou hotového kefíru a zvyšok nádoby je normálne mlieko, potom sa snaž nejakým trepaním, miešaním, prelievaním z pohára do pohára z chrchlíkov tú vrstvu zmyť – potrebujú mať prístup k nespracovanému mlieku a keď sa navyše už vyrobený kefír rozptýli po mlieku, bude aj on mlieko spracovávať.
Ako náhle sa ti urobí kefír, hneď ho zlej a doplň nové mlieko bez toho, že budeš chrchlíky umývať. Však ich môžeš omyť tým mliekom. Pokojne trošku pôvodného kefíru nechaj. Sfermentovanie ani nemusí trvať celý deň, za teplejšieho počasia býva hotové trebárs už za pol dňa.
Chceš, aby kefíraci veľa jedli, preto často meň ich potravu za čerstvú.
Môžem piť hneď prvú dávku kefíru z nových kefírakov? Ak dostaneš kefírovou kultúru v mlieku, potom môžeš skonzumovať hneď tú prvú dávku, čo si urobíš (ak bude pekne voňať). Nemalo by s ňou byť nič zlého. Ak dostaneš kultúru v sušenom stave, potom niekoľko prvých dávok vyhoď (budú možno aj trochu nevábne cítiť) a až budú chrchlíky vyzerať pekne a kefír bude biely a voňavý, konzumuj ho.
Moje chrchlíky sú dosť veľké a nedelia sa, je to v poriadku? Áno, to je v poriadku – niektorý kefír tvorí viac menších kusov, iný dáva prednosť zotrvania v jednom veľkom „chrchole“. Ak však chceš ten veľký kefírak rozdeliť, nekrájaj ho nožom alebo iným nástrojom. Jednoducho ho vezmi do umytých rúk a roztiahni ho pomaly a opatrne tak, až sa „rozlúpne“ na dve časti.
Keď dávam chrchlíky do čerstvého mlieka, mám ich opláchnuť vo vode? Nie je to vôbec potrebné. Naopak, potom môžu rásť pomalšie, pretože môže byť poškodená rovnováha mikroflóry na povrchu chrchlíkov. Najprirodzenejšie pre ne je, keď zostanú v troške hotového kefíru – veď ony sa opláchnu v tom novom mlieku. Pri niekdajšom zaobchádzaní s kefírom na Kaukaze sa kefír do styku s vodou nedostával – zostával stále v kožených vakoch a zakaždým bola zliata len časť kefíru a doliaté čerstvým mliekom. Tým sa tiež urýchlila fermentácie. Jediné, čo sa odporúča čas od času urobiť (raz za niekoľko týždňov), je naordinovať kefíru pôst v čistej vode. Dáš jednoducho chrchlíky do pohára prevarenej alebo filtrovanej vody a necháš ich tam 12 až 24 hodín. Potom s nimi zase naložíš obvyklým spôsobom. Je to dobré pre ich čistenie a zdravie. Použitú vodu (ktorej sa hovorí kefiraride) nevypúšťaj, dá sa použiť na kozmetické účely – naliať do kúpeľa, na oplachovanie tváre, na rôzne kožné problémy – alebo ju treba vyliať na kompost.
Niektoré chrchlíky plávajú na hladine mlieka, iné sú na dne. Je niečo zlé? Nie, to je normálne. Niektorí kefíraci sú lepší plavci, iní sú skôr potápači. Nie je s nimi nič zlého.
Mám alergiu na mlieko a zle ho trávim. Môžem piť kefír? Ak máš alergiu na laktózu, potom sa nemáš čoho báť. Kefír sa laktózou kŕmi a preto vo výslednom nápojmi je laktózy len minimálne. Čím dlhšie fermentuješ, tým menej je laktózy v nápoji. Na čo najväčšie zníženie obsahu laktózy je vhodná sekundárna fermentácia. Všeobecne je mlieko v kefíru natoľko „predtrávené“, že by nemalo spôsobiť tráviace ťažkosti (okrem problémov v „detoxifikačnom období“).
Čo robiť v prípade, že si chcem od kefíru odpočinúť alebo mám prebytky?
Krátkodobo chladnička.
Krátkodobo môžeš kefírakov umiestniť v mlieku do chladničky (obvyklý pomer kefírákov a mlieka) – ich aktivita sa tým výrazne spomalí a stačí ich raz za týždeň zliať (to, čo zleješ, samozrejme vypi) a dať im čerstvé mlieko. Ak kefírakov opúšťaš na dlhšiu dobu a nemáš pre nich ochotného „strážcu“, čo by im menil každý týždeň mlieko, potom ich daj do väčšieho množstva mlieka – za každý ďalší týždeň daj tretinu až polovicu základnej dávky mlieka navyše. Táto metóda sa príliš neodporúča na dobu dlhšiu ako jeden mesiac a pomer chrchlíkov a mlieka by nemal byť väčší než 1:60.
Dlhodobo sušenie.
Dlhodobý variant je kefírakov usušiť. Najskôr ich opláchni prevarenou a vychladenou vodou. Potom ich opatrne osuš v (prežehlenom a vychladenom) bielom uteráku. Najlepšie uschnú buď v (prežehlenom) bielom papierovom vrecúšku alebo medzi dvoma vrstvami vypraného (a prežehleného) plátna na dobre vetranom mieste – v závislosti na veľkosti schnú tri až päť dní. Scvrknuté a zožltnuté chrchlíky daj do nádoby s tesným uzáverom na chladné miesto (trebárs aj do chladničky, ale nie do mrazničky!). Môžeš ich aj posypať sušeným mliekom. Vydržia až jeden a pol roka. Usušené chrchlíky môžeš pokojne aj zjesť alebo dať svojim zvieracím miláčikom. Ak chceš vysušených kefíraov zase oživiť, daj ich do pohára s mliekom. Každý deň mlieko vymeň a ak mlieko nemá čiste nakyslú arómu, nepi to. Obnovenie normálnej činnosti kefíru môže trvať od štyroch dní do viac ako týždňa.
Dlhodobá chladnička.
Trošku menej dlhodobý variant je zmrazenie kefirákov (na maximálne dva mesiace). Umyješ chrchlíky v prevarenej (a vychladenej) vode, osušíš v uteráku (ako v predchádzajúcom variante) a umiestniš do nádoby alebo do vrecka posypané sušeným mliekom tak, aby boli kompletne pokryté a strčíš do mrazničky. Keby zostali zmrazené dlhšie ako dva mesiace, poškodí sa kvasnicový komponent chrchlíkov.
Na znovuoživenie chrchlíkov ich na pár minút daj rozmraziť do pohára so studenou vodou. Potom ich dej do sitka a opláchni z nich zvyšky sušeného mlieka. Daj ich do mlieka v pomere 1:3 (t.j. jedna lyžica chrchlíkov na pol hrnčeka mlieka). Každých 24 hodín mlieko vymieňaj. Zakaždým pridaj trochu mlieka a až bude mlieko po fermentácii cítiť čisto a kyslo, mali by byť chrchlíky zase vo forme.
Kefír = vhodný darček pre každého.
No a samozrejme môžeš časť svojich kryštálikov darovať zase niekomu ďalšiemu. Kefirákov môžeš poslať aj poštou a prežijú to bez problémov. O tom, ako ich poslať (ako pripraviť a ako zabaliť), sa dajú nájsť informácie na internete. A ak je niekto v tvojej rodine, kto ešte kefír nevyrába, máš pre neho pekný darček k Vianociam.
Kde môžem nájsť ďalšie informácie?
Väčšina ľudí, čo si robia kefír, poznajú stránky Austrálčana Dominika. Nájdeš tam spustu užitočných informácii nielen o samotnej výrobe kefíru, ale aj o syroch, kvasenej zelenine, pečení atď.
Kefírové zrná (zadarmo) v internetovom obchode
Pridaj komentár Cancel
Meniny na týždeň:
Dnes je: , čas:
11.10.2024 ... má meniny Valentína
12.10.2024 ... má meniny Maximilián
13.10.2024 ... má meniny Koloman
14.10.2024 ... má meniny Boris
15.10.2024 ... má meniny Terézia
16.10.2024 ... má meniny Vladimíra
Akcie:
Posledné komentáre:
-
zoltán Doplnky výživy zdravým spoločnost!!!!!!!!!!!všetko som tu našiel,čo ja potrebujem a moja rodina!!!!onedlho si objednám z vašich prípravkov!!!!!!zatial dovi-s pozdravom zoltán -
Danka TIBI huba / TIBI kryštáliky Dobrý deň, je možné piť hubu aj pri alergii na mlieko? Ďakujem
68 komentárov
Dobrý deň, mám intoleranciu na mliečnu bielkovinu, môžem piť kefír?(mliečne výrobky mi nerobia dobre). Ďakujem za odpoveď.
Nie, nemôžete. Kefírová huba spotrebúvavá mliečny cukor – laktózu, množstvo bielkoviny sa vo výslednom kefíre voči mlieku nemení.
Ja si chcem robit po domacky kefir lebo nemam rad komercne ktore zavana nieakym kazom. Prosim o zrnka. Dakujem Boh vas zehnaj.
Musíte si poslať objednávku. Vyššie v článku máte uvedený odkaz.
Veľmi užitočný a obsažný článok, vďaka. A tiež pekne a láskavo napísaný, až som mal pocit, že mám doma nové domáce zvieratko :))
Dobrý deň, doma robím kefír a ponúkam ho aj 10 ročnej dcérke…ale zatiaľ ho skonzumuje iba vo forme zmrazeného nanuku – kefír pomiešaný s rozmixovaným ovocim. Moja otázka je, či sa živé kultúry z hotového kefíru mrazením v mrazničke nezničia. Ďakujem za odpoveď
Neviem zodpovedne odpovedať. Skúšali sme kefírové zrná zmraziť ako spôsob dočasného uskladnenia. Nepoužili sme pritom navyše sušené mlieko. Mrazili sme čisté zrna. A následne bolo dosť náročné ich oživiť. Bolo potrebné niekoľkokrát vymeniť mlieko. Evidentne teda hneď po rozmrazení v pohode neboli.
Chcem sa opýtať, či je tibetská huba škodliva na zuby? Dakujem
Asi ako každý kyslomliečny výrobok. Napríklad kyslé mlieko.
Dnes som dostala tibetskú hubu a hneď na začiatku ako som ju dávala do pripraveného mlieka som urobila chybu že som omylom použila kovovú lyžicu na premiešanie 😕
Znehodnotila som tým zrná alebo budú stále použiteľné?
Bolo to len na kratučký čas, huba bude určite v poriadku.
Dobry den prajem. ozu pit takyto kefir aj tehotne zeny?
Mliečny kefír je potravinový produkt podobného typu ako napr kyslé mlieko alebo živý jogurt. Pristupujte k nemu rovnako.
ahoj
Mam kefirove zrna kefir je po scedeni kysli a ako keby bublinkovy ako napr.vinea je to ok?? dakujem
Ak je mliečny kefír scedený v správnej chvíli, má príjemnú, lahodnú chuť.
Ak na kefír zabudnete, môže prekysnúť, podobne ako kyslé mlieko. Aj to potom vizuálne rovnako vyzerá. Oddeľuje sa vodnatá časť. Samozrejme sa to prejaví na chuti. Neviem ale, či to je váš prípad.
Dobrý deň, začali sme piť kefír pred 3 týždňami. Niekde som čítala,že si treba robiť po 20 dňoch, 10 dňové prestávky. Je to potrebné? Ďakujem!
Mliečny kefír je potravinový produkt podobného typu ako napr kyslé mlieko alebo živý jogurt. Pristupujte k nemu rovnako. Ak vám chutí, neriešte to. Ak sa zunuje, urobte si prestávku.
Začala som s kefírovou hubou a hľadám si o nej informácie. Aj by som si chcela prečítať celý článok, ale nemôžem. Pri slove chrchlíky sa mi dvíha žalúdok. Nemôžete ich s láskou nazývať inak?
Dobrý večer, prosím Vás chcem sa spýtať od polovice septembra pijem tibetskú kefírovú hubu a na celé brucho a polovicu chrbta sa mi vychádzali drobné červené fľaky, ktoré zatiaľ nesvŕbia. Poraďte mi čo s tým mám robiť…. mám pokračovať v pití huby alebo mám navštíviť lekára….. Ďakujem za odpoveď
Mliečny kefír je klasický kyslomliečny výrobok, kde sa tiež radia jogurty, jogurtové mlieko, acidofilné mlieko, zakysané resp. kyslé mlieka. Tieto sa najčastejšie vyrábajú z kravského mlieka. Pri výrobe kyslomliečnych výrobkov sa používajú špecifické mikroorganizmy, prevažne kyslomliečne baktérie. Na výrobu kefíru sa používajú kefírové zrná, charakteristické kvasinkami fermentujúcimi laktózu = premena mliečneho cukru na kyselinu mliečnu a aromatické látky. O intoleranciu na laktózu teda asi nepôjde.
Problém by teda mohla spôsobiť intolerancia na bielkoviny kravského mlieka. To by sa ale u vás malo prejaviť aj pri konzumácii všetkých vyššie spomínaných kyslomliečnych produktov ako aj ostatných mliečnych výrobkov, ktoré neprešli fermentáciou (syry, mlieko, atď.)
Zohanam tibecku hubu môjmu manželovi veľmi mu pomohla na žalúdok
Od 15.6.2020 bude znovu dostupná na stránke
https://www.klas-shop.sk/tibetska-kefirova-huba-zadarmo/
Dobry den, chcem poprosiť o radu, Moje kefirove zrna su v zlej kondicii, už polhodinu po vlozeni do mlieka začnú plavat na povrchu, kde osychaju a maju ružovú farbu. Kefir sice po 24 hod. skysne, je silno kyslý, ale vôbec nezhustne, oddeluje sa voda od bielej časti mlieka. Zrna su silne slizke, akoby v rozklade, pri pokuse o umytie sa medzi prstami rozpadavaju. Tento stav sa stal u mna opakovane, asi po 3-4 mesiacoch po vymene novych zrn. Mlieko používam bud cerstve organicke z družstva a striedam s mliekom trvanlivym krabicovym 3.5%.
Problémom je veľmi pravdepodobne mlieko. Možno vás prekvapím, ale práve to organické z družstva. Pred niekoľkými rokmi sme tiež v dobrej viere, že kupujeme zdravšie mlieko z farmy, nasadili kefírové zrná do mlieka z cisterny. Chrchlíky začali postupne chradnúť až nám celá jedna várka uhynula. Odvtedy použivame už len osvedčené čerstvé mlieko plnotučné (ošetrené pasterizáciou), kaufland, lidl…
Chrchlíky sú dobrým indikátorom kvality mlieka a pridaných chemických látok v ňom. To z farmy je často namiesto pasterizácie ošetrené chémiou, aby sa nekazilo.
Podľa popisu sú vaše kefírové zrná nepoužiteľné. V žiadnom prípade ich neodporúčam v takomto stave používať alebo sa pokúšať o ich záchranu. Zabezpečte si nové.
Po prečítaní vašich odporúčaní a skúseností, mám dojem, že moje chrchlíky už dochrchlíkovali. Dostala som ich s odporúčaním, že ich môžem nechať dlhšie odpočívať v mraznićke. A tak som ich už pár krát vybrala dala do čerstvého mlieka a myslela si, že oni vyrobili kefír. Ale nespozorovala som žiaden nárast chrchlíkov, (sú veľmi maličké-0,5 cm a menšie) a ani neviem chuťovo posúdiť , či pijem kefír. Boli pred zmrazením- podľa odporúčania umyté pod tečúcou, nechlorovanou vodou.
Moja otázka:
mám obyćajné kyslé mlieko,?môžem ho nechať dokvasiť a prípadne z neho urobiť tvaroh?
Ďakujem za odpoveď 🙂
Opakované zmrazovanie a rozmrazovanie kefírových zŕn im veľmi neprospieva. Prežijú, avšak ťažko sa môžu rozmnožovať a rásť. Najviac sa im darí pri izbovej teplote a opakovanom zalievaní mliekom. Zrná rastú i v dobrých podmienkach pomaly (jeden a viac týždňov).
Predpokladám, že na výrobu kefíru používate pasterizované a bežne dostupné mlieko z našich obchodov. Pokiaľ mlieko s kefírovými zrnami skyslo, vyrobili ste kefír. V prípade, že by zrná neplnili svoju funkciu, mlieko by sa vám pokazilo. Prirodzene skysne len mlieko čerstvo nadojené, nepasterizované a chemicky neošetrené.
Tvaroh môžte vyrobiť aj z kefíru, bude však jemnozrnnejší, ostrejšej chuti, nie až tak lahodný, určite však vhodný na konzumovanie a zdravý.