zdravie

TIBI huba / TIBI kryštáliky

56 23020

TIBI – nápoj tretieho tisícročia

(posledná úprava 09.12.2017)

Nadpis a zdroj použitých informácii:
– PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
– internet
„Nápoj TIBI odporúčam pre domácu výrobu všetkým, ktorým na sebe len trošku záleží.“
TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode

Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, aj keď sú o ňom zmienky aj v biblii. Tak neuveriteľne dlho nám trvalo, než sme „vedecky“ prišli na túto pravdu, že TIBI robí zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše telá zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, resp. imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu, čiže vitalitu – to sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.

Spoločenstvo kvasiniek a baktérií používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín, najmä rôznych kefírov. Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj TIBI je známy aj pod názvom „japonské morské kryštály“, „živé zrnká“, ale aj „vodný kefír“. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa veľmi rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnka), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky – nie však jej chuť), alebo sušené marhule (aj po dôkladnom oplachovanie zostávajú zvyšky sírenia ovocia a dávajú nápoju mierne štipľavú chuť, ktorú najmä deti vždy neakceptujú, ja ho milujem), všetko predchádzajúce ovocia môžu nahradiť aj hrozienka. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte citrón. Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznám pár lekárov, ktorí „ordinujú“ minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy, ste unavení? Tak aspoň 1,5 litra denne a bez práškov. Že by naše alternatívne metódy zasiahli i hlavy pomazané??

Ja len dodám, že vodný kefír sa v lekárstve môže užívať pre mnoho účelov, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové problémy, katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa mi najmä pri čistení u kožných chorôb, choroby ženských orgánov a celý rad ďalších vážnych ochorení.

 

Konkrétny presný návod na výrobu troch litrov nápoja:

 

Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 48 hodín – preto tie 3 litre ako základ.

• 9 polievkových lyžíc kryštálov Tibi,

• 15 až 21 dkg bežného kryštálového cukru,

• 3 kusy sušeného ovocia, alebo asi 20 ks hrozienok,

• tri ¼ citrónu, kôru citrónu dobre umyjeme, citrón sa vymačká až je nápoj hotový.

Ideálna pre výrobu je trojlitrová fľaša od uhoriek, nápoj občas zamiešať !

Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby, v ktorej nápoj uschováme do chladničky, závisí na našej potrebe:

• nápoj po 24 hodinách pôsobí preháňavo,

• nápoj po 48 hodinách normalizuje a je pre bežné užívanie,

• trojdenný nápoj a starší skôr upcháva. Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme.

 

/Zdroj použitých informácii: PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my/

—————-

Informácia o výrobe 2 litrov nápoja, ako to robíme my:

Pre nás je nápoj robený predošlým spôsobom príliš sladký a málo nasýtený CO2. Preto sme si postup časom upravili:

• cca 5 dcl Tibi,

• 5 polievkových lyžíc = 7,5 dkg bežného kryštálového cukru,

• 2 tucty sušených hrozienok, stredne veľké (v nápoji naboptnajú a tie veľké potom neprejdú hrdlom fľaše)

• dvojlitrová fľaša od kofoly

Tiby, cukor, hrozienka dáme do fľaše, doplníme vodu cca 8 cm od vrchu, natvrdo zatiahneme vrchnák, premiešame, fľašu odložíme. Necháme stáť cca 10 – 12 dní.

Vo fľaši sa vytvorí veľké množstvo CO2, fľaša bude ako z kameňa, vznikne obrovský tlak, vrchnák povoľujeme opatrne, aby tlak postupne klesol, ináč máme nápoj behom 3 sekúnd po celej kuchyni.

Citrónom ochucujeme až pri pití.

Keďže chceme mať nápoj k dispozícii denne, musíme ho vyrábať naraz vo viacerých fľašiach s 1 – 2 dňovým posunom.

A prečo v názve len informácia a nie návod? Lebo niektorí ľudia dokážu neskutočné. Neberieme žiadnu zodpovednosť, ak niekto doma niečo vyvedie. Aj tak si myslím, že si každý musí nájsť pre neho optimálny postup.

Zo začiatku sme vrchnák nechávali nedotiahnutý, aby prebytočná CO2 unikala, silne nasýtený nápoj nám ale viacej chutí. Už sme mali vo fľaši aj cez 1 liter huby a stála zatvorená vyše 3 týždne, zabudli sme pred dovolenkou uvoľniť vrchnáky. Nič sa nestalo. Naša skúsenosť hovorí, že kofolová fľaša vydrží neskutočne veľa. Ale neodporúčam nikomu skúšať.

 

Nadpis a zdroj použitých informácii:
PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my

 

TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode

 

TIBI huba – vodný kefír, ďalšie otázky a odpovede:

Môžu diabetici piť vodný kefír?
Sacharóza, bežne známa ako repný cukor, trstinový cukor alebo len cukor, je najbežnejší disacharid. Skladá sa z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Baktérie a kvasinky produkujú enzýmy, ktoré sacharózu rozkladajú na fruktózu a glukózu. Fruktóza sa v tele vstrebáva a metabolizuje úplne iným spôsobom ako glukóza, tento proces nevyžaduje inzulín, glykemické zaťaženie nápoja klesá. Niektorí diabetici preto navyše používajú sekundárnu fermentáciu s čistou ovocnou šťavou s veľkým podielom fruktózy.
Dôležité je aj to, koľko cukru sa do kvasenia pridáva a ako dlho kvasný proces prebieha. Predĺžením doby sa znižuje obsah cukru, mierne stúpa kyslosť a množstvo alkoholu.
Každý diabetik ale musí opatrne na sebe vyskúšať, ako u neho ovplyvňuje pitie nápoja hladinu cukru v krvi a ako si výrobu nápoja prispôsobiť svojim potrebám.
Dodatok. Urobil som test. Odmeral som si glukózu ráno na lačno, výsledok 5,0 mmol/l, následne som vypil 0,5 litra čerstvo stiahnutého nápoja (robený podľa návodu trošku vyššie, vo fľaši stál 14 dní). Polhodinu po vypití som mal glukózu 5,4 mmol/l. Použitý glukomer FreeStyle Optium Neo.

Facebookmail
Facebookmail

O autorovi / 

admin

56 komentárov

  1. Ludo 6. apríla 2018 at 7:42 -  Odpovedať

    V článku sa vyskytla hrubá chyba, nie však gramatická. Autor uvádza ako najvhodnejšiu nádobu na proces kvasenia dvojlitrovú plastovú fľašu od kofoly. Dôrazne varujem užívateľov od používania spomenutej fľaše!!! Táto nie je vhodná na opätovné použitie, nakoľko sa z nej uvoľňujú fosfáty a iné karcinogénne latky. Z môjho pohľadu to dobre myslený článok výrazne neguje a mám pochybnosti o jeho pravdivosti. Teda ešte raz, nikdy opätovne nepoužívajte PET fľaše, je to nebezpečné!!!!

    • admin 6. apríla 2018 at 11:22 -  Odpovedať

      Váš príspevok je postavený na príliš povrchných bulvárnych informáciach a je veľmi nepresný.
      Kofolová fľaška je PET výrobok f. Sidel. V žiadnom prípade sa z nej neuvoľňujú fosfáty, keďže žiadne neobsahuje. Po nete sa skôr šíria diskusie v dvoch oblastiach:
      – uvoľňovanie BPA z plastových fliaš … fľaše PET ale neobsahujú BPA
      – opakované používanie PET … ak sa už má niečo z plastu uvolniť, aký je rozdiel, či si za rok (12 mesiacov) kúpim 12 fliaš minerálky, pričom každú vypijem po 1 mesiaci od naplnenia alebo či jednu fľašu otočím 12x za rok? Tá jedna fľaša uvoľní viacej látok za rok ako 12 fliaš spolu za mesiac? Kde je logika?
      Kde ste našiel, že plast uvádzame ako najvhodnejšiu nádobu na proces kvasenia? Sklo je určite lepšie, než akýkoľvek plast, zdôrazňujem, že akýkoľvek plast v kuchyni. Kofolová fľaša je len alternatíva, ktorá nevystrelí a neublíži pri vysokom tlaku. Ak si kupujete minerálky a PET fľaše vám nevadia, nebude vám vadiť ani kofolová. Ak vám plast vadí všeobecne, použite sklo.

      Nakoľko je téma plastových obalov príliš obšírna, skúsime v krátkej dobe pridať na túto tému samostatný článok.

  2. Žaneta 6. marca 2018 at 16:30 -  Odpovedať

    Dobrý deň, je nápoj vhodný aj pre tehotné?
    Ďakujem.

    • mojezdravie 12. marca 2018 at 11:00 -  Odpovedať

      Určite áno.

  3. Klaudia 10. februára 2018 at 13:54 -  Odpovedať

    Prosim Vas, kde zozeniem hubu tibi? Dakujem pekne

  4. Jana 17. januára 2018 at 7:53 -  Odpovedať

    Dobry den, mam doma krystaliky a doteraz normalne fungovali. Aj som mnozili kvasili. Ale zrazu sa nieco stalo a oni prastali kvasit. Mam ich v 4 zavaraninovych poharoch a vo vsetkych sa chovaju tak isto. Po 48 hodinach ked zlejem vodu, je neperliva a sladka, necitit ziadnu kyslost. Ako keby vobec neprebehlo kvasenie. Krystaliky vyzeraju nezmenene. Neviete mi poradit ako ich prebudit? Jedine, ze nedavam susene ovocie. Ale to som nedavala ani predtym. Budem vdacna za kazdu radu.

    • mojezdravie 17. januára 2018 at 9:35 -  Odpovedať

      Naša skúsenosť je, že TIBI dokáže fungovať krátko aj bez ovocia. Niekoľkokrát ju zlejete a všetko je v poriadku. A potom zrazu odchádza. Nejaké minimálne množstvo ovocia teda nutne potrebuje.
      Hubu prepláchnite, klasicky pridajte cukor, vodu a minimálne 2 tucty sušených hrozienok. Hrozienok zo začiatku kľudne viacej, huba sa vám poďakuje a veľmi rýchlo sa spamätá. V prípade, že by ste z prvého nápoja ešte nemali dobrý pocit, vylejte ho, znovu hubu prepláchnite a postup zopakujte. Neľakajte sa, hrozienka nápoj prifarbia do hneda.

  5. Pavol 18. decembra 2017 at 17:59 -  Odpovedať

    ako dlho je mozne uzivat tibi bez prestavky resp. je potrebne po case uzivania zvolit nejaku pauzu?

    • admin 19. decembra 2017 at 15:36 -  Odpovedať

      Nápoj z TIBI je ako každá iná (tepelne alebo chemicky neupravená a nezničená) potravina. Nie je dôvod riešiť užívanie alebo pauzy. Tak, ako by sme to neriešili pri kyslom mlieku, kyslej kapuste, kefíre, jogurte a podobne.

  6. Vlado 8. decembra 2017 at 11:12 -  Odpovedať

    Môžem tento nápoj aj pri cukrovke?

    • admin 9. decembra 2017 at 11:55 -  Odpovedať

      Keďže podobná otázka padla už niekoľkokrát, urobil som test. Odmeral som si glukózu ráno na lačno, výsledok 5,0 mmol/l, následne som vypil 0,5 litra čerstvo stiahnutého nápoja (robený podľa návodu trošku vyššie, vo fľaši stál 14 dní). Polhodinu po vypití som mal glukózu 5,4 mmol/l. Použitý glukomer FreeStyle Optium Neo.
      (Odpoveď je dodatočne vložená aj do článku.)

1 2

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné položky sú označené *

Meniny na týždeň:

Dnes je: , čas:  

20.06.2018 ... má meniny Valéria
21.06.2018 ... má meniny Alojz
22.06.2018 ... má meniny Paulína
23.06.2018 ... má meniny Sidónia
24.06.2018 ... má meniny Ján
25.06.2018 ... má meniny Olívia, Tadeáš
26.06.2018 ... má meniny Adriána

sledujte nás:

Facebookmail

zdieľanie:

Facebookmail

Posledné komentáre:

Reklama: