zdravie

TIBI huba / TIBI kryštáliky

114 56944

TIBI – nápoj tretieho tisícročia

(posledná úprava 11.03.2021)

Nadpis a zdroj použitých informácii:
– PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
– internet
„Nápoj TIBI odporúčam pre domácu výrobu všetkým, ktorým na sebe len trošku záleží.“
TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode

Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, aj keď sú o ňom zmienky aj v biblii. Tak neuveriteľne dlho nám trvalo, než sme „vedecky“ prišli na túto pravdu, že TIBI robí zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše telá zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, resp. imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu, čiže vitalitu – to sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.

Spoločenstvo kvasiniek a baktérií používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín, najmä rôznych kefírov. Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj TIBI je známy aj pod názvom „japonské morské kryštály“, „živé zrnká“, ale aj „vodný kefír“. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa veľmi rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnka), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky – nie však jej chuť), alebo sušené marhule (aj po dôkladnom oplachovanie zostávajú zvyšky sírenia ovocia a dávajú nápoju mierne štipľavú chuť, ktorú najmä deti vždy neakceptujú, ja ho milujem), všetko predchádzajúce ovocia môžu nahradiť aj hrozienka. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte citrón. Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznám pár lekárov, ktorí „ordinujú“ minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy, ste unavení? Tak aspoň 1,5 litra denne a bez práškov. Že by naše alternatívne metódy zasiahli i hlavy pomazané??

Ja len dodám, že vodný kefír sa v lekárstve môže užívať pre mnoho účelov, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové problémy, katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa mi najmä pri čistení u kožných chorôb, choroby ženských orgánov a celý rad ďalších vážnych ochorení.

Konkrétny presný návod na výrobu troch litrov nápoja:

Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 48 hodín – preto tie 3 litre ako základ.

• 9 polievkových lyžíc kryštálov Tibi,

• 15 až 21 dkg bežného kryštálového cukru,

• 3 kusy sušeného ovocia, alebo asi 20 ks hrozienok,

• tri ¼ citrónu, kôru citrónu dobre umyjeme, citrón sa vymačká až je nápoj hotový.

Ideálna pre výrobu je trojlitrová fľaša od uhoriek, nápoj občas zamiešať !

Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby, v ktorej nápoj uschováme do chladničky, závisí na našej potrebe:

• nápoj po 24 hodinách pôsobí preháňavo,

• nápoj po 48 hodinách normalizuje a je pre bežné užívanie,

• trojdenný nápoj a starší skôr upcháva. Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme.

/Zdroj použitých informácii: PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my/

—————-

Informácia o výrobe 2 litrov nápoja, ako to robíme my:

Pre nás je nápoj robený predošlým spôsobom príliš sladký a málo nasýtený CO2. Preto sme si postup časom upravili:

• cca 5 dcl Tibi,

• 5 polievkových lyžíc = 7,5 dkg bežného kryštálového cukru,

• 2 tucty sušených hrozienok, stredne veľké (v nápoji naboptnajú a tie veľké potom neprejdú hrdlom fľaše). Môžete dať aj hromadu iného ovocia, hrozienka ale zanechajú najmenej „špiny“ medzi kryštálikmi TIBI.

• dvojlitrová fľaša od kofoly

TIBI, cukor, hrozienka dáme do fľaše, doplníme vodu cca 8 cm od vrchu, zatiahneme vrchnák a pootočíme ho späť o cca 90° aby príliš veľké množstvo CO2 malo možnosť uniknúť, fľašu odložíme. Necháme stáť cca 5 – 6 dní. Občas zabudneme aj 10.

Vo fľaši sa vytvorí veľké množstvo CO2, fľaša bude ako z kameňa, vznikne obrovský tlak, vrchnák povoľujeme opatrne, aby tlak postupne klesol, ináč máme nápoj behom 3 sekúnd po celej kuchyni.

Citrónom ochucujeme až pri pití.

Keďže chceme mať nápoj k dispozícii denne, musíme ho vyrábať naraz vo viacerých fľašiach s 1 – 2 dňovým posunom.

A prečo v názve len informácia a nie návod? Lebo niektorí ľudia dokážu neskutočné. Neberieme žiadnu zodpovednosť, ak niekto doma niečo vyvedie. Aj tak si myslím, že si každý musí nájsť pre neho optimálny postup.

Zo začiatku sme vrchnák nechávali nedotiahnutý, aby prebytočná CO2 unikala, silne nasýtený nápoj nám ale viacej chutí. Už sme mali vo fľaši aj cez 1 liter huby a stála zatvorená vyše 3 týždne, zabudli sme pred dovolenkou uvoľniť vrchnáky. Nič sa nestalo. Naša skúsenosť hovorí, že kofolová fľaša vydrží neskutočne veľa. Ale neodporúčam nikomu skúšať.
Ale aj nám však už vrchnák vystrelil. Fľaša ešte nikdy nepraskla. Teraz vrchnák po zatiahnutí vždy trošku povolíme, pri príliš veľkom tlaku tak môže časť CO2 uniknúť.

Nadpis a zdroj použitých informácii:
PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode

TIBI huba – vodný kefír, ďalšie otázky a odpovede:

Môžu diabetici piť vodný kefír?
Sacharóza, bežne známa ako repný cukor, trstinový cukor alebo len cukor, je najbežnejší disacharid. Skladá sa z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Baktérie a kvasinky produkujú enzýmy, ktoré sacharózu rozkladajú na fruktózu a glukózu. Fruktóza sa v tele vstrebáva a metabolizuje úplne iným spôsobom ako glukóza, tento proces nevyžaduje inzulín, glykemické zaťaženie nápoja klesá. Niektorí diabetici preto navyše používajú sekundárnu fermentáciu s čistou ovocnou šťavou s veľkým podielom fruktózy.
Dôležité je aj to, koľko cukru sa do kvasenia pridáva a ako dlho kvasný proces prebieha. Predĺžením doby sa znižuje obsah cukru, mierne stúpa kyslosť a množstvo alkoholu.
Každý diabetik ale musí opatrne na sebe vyskúšať, ako u neho ovplyvňuje pitie nápoja hladinu cukru v krvi a ako si výrobu nápoja prispôsobiť svojim potrebám.
Dodatok. Urobil som test. Odmeral som si glukózu ráno na lačno, výsledok 5,0 mmol/l, následne som vypil 0,5 litra čerstvo stiahnutého nápoja (robený podľa návodu trošku vyššie, vo fľaši stál 14 dní). Polhodinu po vypití som mal glukózu 5,4 mmol/l. Použitý glukomer FreeStyle Optium Neo.

Facebookmail
Facebookmail

O autorovi / 

admin

114 komentárov

  1. Katarina 10. augusta 2021 at 15:52 -  Odpovedať

    Kde sa da kupit tibihuba pre zacatie s kurou??? Velmi ho potrebujem pre moju mamu. Dakujem!

  2. Zuzana 15. júla 2021 at 17:13 -  Odpovedať

    Ak sa zdá, že zrnká umierajú, dá sa ich ešte zachrániť nejako?

    • admin 16. júla 2021 at 7:55 -  Odpovedať

      Nenapísali ste, v čom je problém. V každom prípade pomôže len klasika, dobrá voda, cukor a sušené nesírené hrozienka. Hrozienok viac ako obvykle, aj 3-násobok.

      • Zuzana 22. júla 2021 at 19:23 -  Odpovedať

        Ak sa zdá, že zrnká umierajú, dá sa ich ešte zachrániť nejako?

        Zrnká sa veľmi zmensili. A ani voda už nechuti ako predtým.
        Ďakujem za radu. Vyskúšam,dúfam ze zaberie. Veľmi som si kefirovu vodu obľúbila

  3. Katarina 21. mája 2021 at 8:18 -  Odpovedať

    Ja mám skúsenosť s mliečnou hubou, dala som ju do mrazničky a po 4 mesiacoch som ju vytiahla a fungovala.

  4. erika 18. februára 2021 at 9:47 -  Odpovedať

    Dobrý deň mam pocit ze keď mam tuby kryštáliky dlhšie tak je ta chuť taka trpkejsia .

  5. Misi 7. februára 2021 at 14:35 -  Odpovedať

    Učinky sú rovnaké či pijeme mliečny kefír (tibetská kefírová huba) alebo vodný kefír? Alebo je každý iný?

    • admin 11. februára 2021 at 20:35 -  Odpovedať

      Obidva nápoje sú výsledkom kvasného procesu. Obsahujú probiotickú kultúru s priaznivým pôsobením na črevnú mikroflóru. Podrobnosti nájdete v ich popise.
      Chuťovo sú to úplne odlišné nápoje.

  6. František 20. januára 2021 at 7:23 -  Odpovedať

    Dobrý deň, môžu pit kefír deti ktoré majú celiakiu?

    • admin 22. januára 2021 at 22:57 -  Odpovedať

      Z hľadiska celiakie by to nemal byť problém. Práve naopak, TIBI kefír by mohol byť prospešný. Navyše odporúčame podávať probiotiká.

    • Jana 6. apríla 2021 at 21:51 -  Odpovedať

      Mám túto hubu asi 4 mesiace a v posledom období sa mi prestal rozmnožovať, neviem kde robím chybu, dávam jablká alebo slivky, preplachujem po 48 hodinách

    • admin 7. apríla 2021 at 10:34 -  Odpovedať

      Problém sa zvykne objaviť zväčša z dvoch možných dôvodov.
      1. zmena kvality vody
      2. zmena pridávaného sušeného ovocia = množstvo síry
      Používané siričitany (oxid siričitý) zabezpečujú farebnú stálosť sušeného ovocia. A zabraňujú množeniu baktérií. Siričitany fungujú ako konzervant a dezinfekcia. A to TIBI hube nesvedčí.

  7. Emil 17. januára 2021 at 18:11 -  Odpovedať

    Dobry den,je mozne tibi krystaliky dlhodobo uchovat ako susene?Aky je postup ich susenia? Dakujem!

    • admin 22. januára 2021 at 22:47 -  Odpovedať

      Neskúšali sme to a predpokladám, že to fungovať nebude.

    • admin 11. februára 2021 at 20:44 -  Odpovedať

      Takže EMIL nám dodatočne poslal nasledujúcu zaujímavú skúsenosť:
      Vysusil som krystaliky na radiatore a po par dnoch znovu namocil do vody.Niekolko dni im trvalo_ozivenie (napucanie), ale ozivili sa a funguju …… susenim sa daju dlhodobo skladovat. Ako dlho nemam odskusane, ale vyskusam …. s pozdravom Filipeje

  8. erika 25. novembra 2020 at 15:47 -  Odpovedať

    Dobrí den možu piť tibi napoj tehotné?

    • admin 13. decembra 2020 at 17:41 -  Odpovedať

      Áno, môžu.

  9. Maria 31. júla 2020 at 13:40 -  Odpovedať

    Dobry den, je potrebne menit ovocie kazdych 48 hodin , pri kazdom zakladani noveho nalevu respektive staci raz za tyzden ? robim to prvykrat pouzila som 2 figy super jedine v tom si niesom ista mam snad jediny zdroj kde pisu ze staci raz za tyzden co si myslite o tom vy? od zdroja kde som kupovala tvrdil ze stale nove ovocie , pri kazdom novom naleve
    Jedenkrát týdně krystaly propláchneme ve studené vodě a vložíme novou dávku sušeného ovoce (to staré vyhodíme)

    • admin 3. augusta 2020 at 17:08 -  Odpovedať

      Ovocie sa pridáva kvôli fruktóze. Stačí použité ovocie ochutnať a ak zmizla sladkosť, fruktóza je spotrebovaná a treba ho vymeniť.

1 2 3

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné položky sú označené *

Meniny na týždeň:

Dnes je: , čas:  

27.10.2021 ... má meniny Sabína
28.10.2021 ... má meniny Dobromila
29.10.2021 ... má meniny Klára
30.10.2021 ... má meniny Šimon, Simona
31.10.2021 ... má meniny Aurélia
01.11.2021 ... má meniny Denisa, Denis
02.11.2021 ... je Pamiatka zosnulých

sledujte nás:

Facebookmail

zdieľanie:

Facebookmail

Posledné komentáre:

Reklama: