TIBI – nápoj tretieho tisícročia
(posledná úprava 11.03.2021)
Nadpis a zdroj použitých informácii:
– PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
– internet
„Nápoj TIBI odporúčam pre domácu výrobu všetkým, ktorým na sebe len trošku záleží.“
TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode
Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, aj keď sú o ňom zmienky aj v biblii. Tak neuveriteľne dlho nám trvalo, než sme „vedecky“ prišli na túto pravdu, že TIBI robí zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše telá zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, resp. imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu, čiže vitalitu – to sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.
Spoločenstvo kvasiniek a baktérií používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín, najmä rôznych kefírov. Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj TIBI je známy aj pod názvom „japonské morské kryštály“, „živé zrnká“, ale aj „vodný kefír“. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa veľmi rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnka), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky – nie však jej chuť), alebo sušené marhule (aj po dôkladnom oplachovanie zostávajú zvyšky sírenia ovocia a dávajú nápoju mierne štipľavú chuť, ktorú najmä deti vždy neakceptujú, ja ho milujem), všetko predchádzajúce ovocia môžu nahradiť aj hrozienka. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte citrón. Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznám pár lekárov, ktorí „ordinujú“ minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy, ste unavení? Tak aspoň 1,5 litra denne a bez práškov. Že by naše alternatívne metódy zasiahli i hlavy pomazané??
Ja len dodám, že vodný kefír sa v lekárstve môže užívať pre mnoho účelov, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové problémy, katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa mi najmä pri čistení u kožných chorôb, choroby ženských orgánov a celý rad ďalších vážnych ochorení.
Konkrétny presný návod na výrobu troch litrov nápoja:
Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 48 hodín – preto tie 3 litre ako základ.
• 9 polievkových lyžíc kryštálov Tibi,
• 15 až 21 dkg bežného kryštálového cukru,
• 3 kusy sušeného ovocia, alebo asi 20 ks hrozienok,
• tri ¼ citrónu, kôru citrónu dobre umyjeme, citrón sa vymačká až je nápoj hotový.
Ideálna pre výrobu je trojlitrová fľaša od uhoriek, nápoj občas zamiešať !
Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby, v ktorej nápoj uschováme do chladničky, závisí na našej potrebe:
• nápoj po 24 hodinách pôsobí preháňavo,
• nápoj po 48 hodinách normalizuje a je pre bežné užívanie,
• trojdenný nápoj a starší skôr upcháva. Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme.
/Zdroj použitých informácii: PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my/
—————-
Informácia o výrobe 2 litrov nápoja, ako to robíme my:
Pre nás je nápoj robený predošlým spôsobom príliš sladký a málo nasýtený CO2. Preto sme si postup časom upravili:
• cca 5 dcl Tibi,
• 5 polievkových lyžíc = 7,5 dkg bežného kryštálového cukru,
• 2 tucty sušených hrozienok, stredne veľké (v nápoji naboptnajú a tie veľké potom neprejdú hrdlom fľaše). Môžete dať aj hromadu iného ovocia, hrozienka ale zanechajú najmenej „špiny“ medzi kryštálikmi TIBI.
• dvojlitrová fľaša od kofoly
TIBI, cukor, hrozienka dáme do fľaše, doplníme vodu cca 8 cm od vrchu, zatiahneme vrchnák a pootočíme ho späť o cca 90° aby príliš veľké množstvo CO2 malo možnosť uniknúť, fľašu odložíme. Necháme stáť cca 5 – 6 dní. Občas zabudneme aj 10.
Vo fľaši sa vytvorí veľké množstvo CO2, fľaša bude ako z kameňa, vznikne obrovský tlak, vrchnák povoľujeme opatrne, aby tlak postupne klesol, ináč máme nápoj behom 3 sekúnd po celej kuchyni.
Citrónom ochucujeme až pri pití.
Keďže chceme mať nápoj k dispozícii denne, musíme ho vyrábať naraz vo viacerých fľašiach s 1 – 2 dňovým posunom.
A prečo v názve len informácia a nie návod? Lebo niektorí ľudia dokážu neskutočné. Neberieme žiadnu zodpovednosť, ak niekto doma niečo vyvedie. Aj tak si myslím, že si každý musí nájsť pre neho optimálny postup.
Zo začiatku sme vrchnák nechávali nedotiahnutý, aby prebytočná CO2 unikala, silne nasýtený nápoj nám ale viacej chutí. Už sme mali vo fľaši aj cez 1 liter huby a stála zatvorená vyše 3 týždne, zabudli sme pred dovolenkou uvoľniť vrchnáky. Nič sa nestalo. Naša skúsenosť hovorí, že kofolová fľaša vydrží neskutočne veľa. Ale neodporúčam nikomu skúšať.
Ale aj nám však už vrchnák vystrelil. Fľaša ešte nikdy nepraskla. Teraz vrchnák po zatiahnutí vždy trošku povolíme, pri príliš veľkom tlaku tak môže časť CO2 uniknúť.
Nadpis a zdroj použitých informácii:
PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode
TIBI huba – vodný kefír, ďalšie otázky a odpovede:
Môžu diabetici piť vodný kefír?
Sacharóza, bežne známa ako repný cukor, trstinový cukor alebo len cukor, je najbežnejší disacharid. Skladá sa z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Baktérie a kvasinky produkujú enzýmy, ktoré sacharózu rozkladajú na fruktózu a glukózu. Fruktóza sa v tele vstrebáva a metabolizuje úplne iným spôsobom ako glukóza, tento proces nevyžaduje inzulín, glykemické zaťaženie nápoja klesá. Niektorí diabetici preto navyše používajú sekundárnu fermentáciu s čistou ovocnou šťavou s veľkým podielom fruktózy.
Dôležité je aj to, koľko cukru sa do kvasenia pridáva a ako dlho kvasný proces prebieha. Predĺžením doby sa znižuje obsah cukru, mierne stúpa kyslosť a množstvo alkoholu.
Každý diabetik ale musí opatrne na sebe vyskúšať, ako u neho ovplyvňuje pitie nápoja hladinu cukru v krvi a ako si výrobu nápoja prispôsobiť svojim potrebám.
Dodatok. Urobil som test. Odmeral som si glukózu ráno na lačno, výsledok 5,0 mmol/l, následne som vypil 0,5 litra čerstvo stiahnutého nápoja (robený podľa návodu trošku vyššie, vo fľaši stál 14 dní). Polhodinu po vypití som mal glukózu 5,4 mmol/l. Použitý glukomer FreeStyle Optium Neo.
Pridaj komentár Cancel
Meniny na týždeň:
Dnes je: , čas:
11.10.2024 ... má meniny Valentína
12.10.2024 ... má meniny Maximilián
13.10.2024 ... má meniny Koloman
14.10.2024 ... má meniny Boris
15.10.2024 ... má meniny Terézia
16.10.2024 ... má meniny Vladimíra
Akcie:
Posledné komentáre:
-
zoltán Doplnky výživy zdravým spoločnost!!!!!!!!!!!všetko som tu našiel,čo ja potrebujem a moja rodina!!!!onedlho si objednám z vašich prípravkov!!!!!!zatial dovi-s pozdravom zoltán -
Danka TIBI huba / TIBI kryštáliky Dobrý deň, je možné piť hubu aj pri alergii na mlieko? Ďakujem
123 komentárov
Môžem tibetsku hubu aj pri histaminovej i tolerancii?
Predpokladám, že áno. Je to veľmi individuálne. Odporúčam otestovať . Vyskúšajte malú dávku nápoja a pokiaľ nápoj dobre znášate, postupne dávku zvyšujte. Majte však na zreteli, že čerstvý nápoj podporuje vylučovanie a naopak nápoj, ktorý po precedení necháte odstáť deň a viac, pôsobí po užití opačne.
chcem schudnut mam 120 kg tam chcem vyskusat ketodietu chcem sa opytat ci je možnosť pripravit napoj aby neobsahoval ziadny cukor alebo len minimálne mnozstvo. Dakujem za odpoved.
Je možné minimalizovať množstvo cukru vo výslednom nápoji ale nie je to úplne jednoduché. TIBI huba bez cukru vlastne hladuje a ak to preženiete, neprosperuje a chradne. Zvyškový cukor v nápoji nevieme odmerať.
Nápoj musíte zakladať s menším množstvom cukru a nechať ho takto viacej dní. Je potrebné na skúšanie väčšie množstvo huby, my jej momentálne máme trošku nedostatok, nárazovo veľký záujem. Máme ale obdobia, keď posielame dávky cca 2,5 – 3dcl čistej huby.
Chcel by som sa spýtať , či by sa do receptu na miesto cukru mohol použiť med ?
Určite áno. Cukor môžte nahradiť medom. Náš návod na prípravu nápoja je len jednoduchý vzor. Rovnako môžte pridať, či použiť aj iné druhy sladkého ovocia.
Može sa z napoja nafukať keď ho vypijem a budem cestovať autom?
Obsahuje alkohol?
Nápoj z TIBI huby obsahuje nejaké minimálne množstvo alkoholu. Či niečo ukáže alkohol tester neviem, urobíme pokus, dáme vedieť.
Ďakujem za skoru odpoveď,teším sa na výsledok testera
Takže skutočne len orientačné meranie.
Alkohol tester AL-6000, nebol po 6mesiacoch kalibrovaný. Pri fúkaní by mal pípnuť, že už stačí. Akosi nechce. Ináč sa ale tvári OK.
Na lačno som vypil 1/2 litra čerstvého nápoja. Po cca 1/2 hodine tester ukázal 0.11mg/l = 0.23‰ . Po jednej hodine ukázal 0.
Nápoj bol čerstvo otvorený, kvasil tuším 4-5 dní, obsahoval veľké množstvo TIBI huby.
Prosim Vas mam 100g tibi zrn moja otazka znie kolko vody a kolko cukru potrebujem. A akej vody myslim ze z vodovodu sa nehodi. Dakujem
Skúste napr. 1 liter vody, 1 kopcovitú lyžicu cukru, 25 hrozienok. Po 2 dňoch nápoj ochutnajte, potom ochutnajte resp. vypite po 3 dňoch. Podľa vašej potreby si následne prispôsobíte nálev v budúcnosti.
Nestačí dať len cukor, TIBI nutne potrebuje fruktózu, teda nejaké ovocie, ináč časom uhynie. Vodovodná voda je z drvivej väčšiny v poriadku a môžete ju použiť. Podozrievať vodu je potrebné až v prípade, že huba neprosperuje, čo sa stáva len zriedkavo.
Dobrý deň môže sa nápoj piť v tehotenstve?Ďakujem.
Áno, môžete. Zložením je to vlastne sýtený sladší (?!) nápoj obsahujúci probiotické baktérie a extrahované látky z použitého ovocia. Množstvo cukru a sýtenie CO2 závisí od individuálneho postupu prípravy.
prosím vás miesto cukru by som mohla pridať med?
Áno, môžete.
Dobry den. Neporozumel som preco vlastne odporucate roztok s hubou uzavriet tlakovo. Aby bol viac obohateny o CO2? Alebo je iny dovod, ktory pri otvorenej nadobe nedosiahnete? Ak je to jediny dovod tak si myslim, ze nadobu postaci uzaviet len „obycajne“ koli necistotam (prachu, hmyzu a pod.).
Áno, je to presne tak. Ide o obsah CO2.
Asi najchutnejší je CO2 nasýtený nápoj, ochladený, pridaný citrón. Pokiaľ niekomu o „bublinky“ nejde, resp. mu výslovne vadia, môže to urobiť podobne, ako píšete.
Prosim o informaciu ohladom pankreati kej anylaze ake su skusenost. Vylieci to pankreas?
Tibi huba a z nej vodný kefír aj napriek veľmi priaznivým účinkom na ľudský organizmus nemá status lieku, rovnako ako napr. živý jogurt, kvasená kapusta, plnohodnotný kefír (nie pasterizovaný z obchodných reťazcov) a iné probiotiké výživové produkty.
Napriek tomu má však preukázateľné priaznivé účinky na celý organizmus, podporuje metabolizmus a zlepšuje činnosť všetkých tráviacich orgánov, podporí teda aj pankreas.
dobry den, nepribera sa z toho napoja? kedze tam ide cukor…na 2l nalevu davam 100g cukru. pijem denne ca 1,l denne priblizne12 dni a neviem dat dolu vianocne kila 🙂 a este, po akom casovom obdobi by sa mohli prejavit zdravotne ucinky? trebars cistejsia pokozka ci vyssia vitalita. dakujem za odpoved
opravujem: denne vypijem priblizne 1,5l napoja…
Pozrite si informáciu o výrobe nápoja, ako ho robíme my. Dôležité je, koľko cukru sa do kvasenia pridáva a ako dlho kvasný proces prebieha. Predĺžením doby sa znižuje obsah cukru, mierne stúpa kyslosť a množstvo alkoholu.
Zlepšenie zdravotných ťažkostí je individuálne a záleží od stavu organizmu. Môže sa prejaviť už po niekoľkých týždňoch, často až po niekoľkých mesiacoch.
Zdravìm, rád by som sa spýtal ako uchovať kryštáliky, keď nechcem nejakú dobu dobu produkovať výsledný „džús“?
Záleží od toho, na akú dobu chcete výrobu prerušiť. Bežne zvykneme nechať menšie množstvo kryštálikov v klasickom náleve aj 3 týždne. Najlepšie v chlade. Potom nie je problém cca dvomi častejšími nálevmi s väčším množstvom cukru hubu dostať do pôvodnej kondície. Dlhšiu dobu sme zatiaľ nepotrebovali preklenúť.
Prosím Vás, môžu piť tibi nápoj aj dvojročné deti?
Ďakujem
Je to normálny nápoj, ja by som ho svojmu vnúčaťu bez problémov dal. Samozrejme v rozumnom množstve.
Keďže ale na všetky potravinové doplnky, potraviny a lieky pre deti do 3 rokov sú špeciálne predpisy (preto to výrobcovia riešia poznámkou na obale: nie je určené pre deti do 3 rokov), nemôžem vám v žiadnom prípade dať pre 2-ročné dieťa takéto odporúčanie.
Napríklad prípravok Multivitamín extrakt – tekutý extrakt určený najmä deťom.
https://www.mojezdravie.sk/multivitamin-extrakt-tekuty/
Tiež je kvôli hrozným „schvalovačkám“ uvedené: Prípravok nie je určený pre deti do 3 rokov.
Zdravim, otazka: – co mozem dat miesto suseneho ovocia? To ja nesmiem,zvysuje mi draslik v krvi!!! Alebo sa to kvasenim nejako znici???Totiz,dostala som vela kontrastnej latky,ktora mi asi „chytila“ ladviny,hoci krvne testy su ok,okrem toho,ze kalium-draslik mavam vyssi asi po zjedeni urciteho jedla…Lekari zatial nevedia….Prosim,odpiste mi,poradte mi. DAKUJEM vopred.
TIBI huba potrebuje k svojmu životu aj nejaké minimálne množstvo fruktózy (cukor z ovocia). Bez toho prestane prosperovať. Máme vyskúšané, že pri dvojlitrovej fľaši s obsahom huby do 1/4 až 1/3 celkového objemu fľaše postačuje len niekoľko bobuliek sušených hrozienok. Po zliati nápoja ostávajú hrozienka na rozdiel od iného ovocia vcelku a tie celé vyhodíte. Z toho vyplýva, že v samotnom nápoji by sa nemal draslík z hrozienok objaviť. A ak aj, tak v absolútne zanedbateľnom, stopovom množstve.
Keď si zarobím tento nápoj nechám ho vonku alebo ho treba dať do chladničky.
Nápoj s TIBI hubou nie je potrebné dávať do chladničky. iné je už samotný nápoj po zliatí (bez TIBI huby). Ten je vhodné do chladničky dať, nakoniec chladený aj lepšie chutí.
Da sa z napoja nafukat?
Neviem či nápoj obsahuje merateľné množstvo alkoholu. Skúsime to odmerať a dáme tu vedieť.
Aký je rozdiel medzi tiby vodnou a mliečnu a ako ju rozjoznam
TIBI kryštáliky :
– sklovitý vzhľad, tie väčšie vyzerajú skoro ako drť z rozbitého autoskla
– zalievajú sa vodou s cukrom (kryštálový) + ovocie (fruktóza)
– vhľad a popis: https://www.mojezdravie.sk/tibi-huba/
mliečna kefírová huba:
– vzhľad asi ako bryndzové halušky
– zalievajú sa mliekom (laktóza)
– vzhľad a popis: https://www.mojezdravie.sk/tibetska-kefirova-huba/
V článku sa vyskytla hrubá chyba, nie však gramatická. Autor uvádza ako najvhodnejšiu nádobu na proces kvasenia dvojlitrovú plastovú fľašu od kofoly. Dôrazne varujem užívateľov od používania spomenutej fľaše!!! Táto nie je vhodná na opätovné použitie, nakoľko sa z nej uvoľňujú fosfáty a iné karcinogénne latky. Z môjho pohľadu to dobre myslený článok výrazne neguje a mám pochybnosti o jeho pravdivosti. Teda ešte raz, nikdy opätovne nepoužívajte PET fľaše, je to nebezpečné!!!!
Váš príspevok je postavený na príliš povrchných bulvárnych informáciach a je veľmi nepresný.
Kofolová fľaška je PET výrobok f. Sidel. V žiadnom prípade sa z nej neuvoľňujú fosfáty, keďže žiadne neobsahuje. Po nete sa skôr šíria diskusie v dvoch oblastiach:
– uvoľňovanie BPA z plastových fliaš … fľaše PET ale neobsahujú BPA
– opakované používanie PET … ak sa už má niečo z plastu uvolniť, aký je rozdiel, či si za rok (12 mesiacov) kúpim 12 fliaš minerálky, pričom každú vypijem po 1 mesiaci od naplnenia alebo či jednu fľašu otočím 12x za rok? Tá jedna fľaša uvoľní viacej látok za rok ako 12 fliaš spolu za mesiac? Kde je logika?
Kde ste našiel, že plast uvádzame ako najvhodnejšiu nádobu na proces kvasenia? Sklo je určite lepšie, než akýkoľvek plast, zdôrazňujem, že akýkoľvek plast v kuchyni. Kofolová fľaša je len alternatíva, ktorá nevystrelí a neublíži pri vysokom tlaku. Ak si kupujete minerálky a PET fľaše vám nevadia, nebude vám vadiť ani kofolová. Ak vám plast vadí všeobecne, použite sklo.
Nakoľko je téma plastových obalov príliš obšírna, skúsime v krátkej dobe pridať na túto tému samostatný článok.
Pridaný článok o plastoch:
https://www.mojezdravie.sk/plasty-plastove-flase-a-zdravie/
Dobrý deň, je nápoj vhodný aj pre tehotné?
Ďakujem.
Určite áno.
Prosim Vas, kde zozeniem hubu tibi? Dakujem pekne
Vyššie v článku sú červene označené odkazy na stránku s TIBI hubou. Odkáže vás to sem:
https://www.klas-shop.sk/tibi-krystaliky-zadarmo/
Dobry den, mam doma krystaliky a doteraz normalne fungovali. Aj som mnozili kvasili. Ale zrazu sa nieco stalo a oni prastali kvasit. Mam ich v 4 zavaraninovych poharoch a vo vsetkych sa chovaju tak isto. Po 48 hodinach ked zlejem vodu, je neperliva a sladka, necitit ziadnu kyslost. Ako keby vobec neprebehlo kvasenie. Krystaliky vyzeraju nezmenene. Neviete mi poradit ako ich prebudit? Jedine, ze nedavam susene ovocie. Ale to som nedavala ani predtym. Budem vdacna za kazdu radu.
Naša skúsenosť je, že TIBI dokáže fungovať krátko aj bez ovocia. Niekoľkokrát ju zlejete a všetko je v poriadku. A potom zrazu odchádza. Nejaké minimálne množstvo ovocia teda nutne potrebuje.
Hubu prepláchnite, klasicky pridajte cukor, vodu a minimálne 2 tucty sušených hrozienok. Hrozienok zo začiatku kľudne viacej, huba sa vám poďakuje a veľmi rýchlo sa spamätá. V prípade, že by ste z prvého nápoja ešte nemali dobrý pocit, vylejte ho, znovu hubu prepláchnite a postup zopakujte. Neľakajte sa, hrozienka nápoj prifarbia do hneda.
ako dlho je mozne uzivat tibi bez prestavky resp. je potrebne po case uzivania zvolit nejaku pauzu?
Nápoj z TIBI je ako každá iná (tepelne alebo chemicky neupravená a nezničená) potravina. Nie je dôvod riešiť užívanie alebo pauzy. Tak, ako by sme to neriešili pri kyslom mlieku, kyslej kapuste, kefíre, jogurte a podobne.
Môžem tento nápoj aj pri cukrovke?
Keďže podobná otázka padla už niekoľkokrát, urobil som test. Odmeral som si glukózu ráno na lačno, výsledok 5,0 mmol/l, následne som vypil 0,5 litra čerstvo stiahnutého nápoja (robený podľa návodu trošku vyššie, vo fľaši stál 14 dní). Polhodinu po vypití som mal glukózu 5,4 mmol/l. Použitý glukomer FreeStyle Optium Neo.
(Odpoveď je dodatočne vložená aj do článku.)