zdravie

Probiotiká – význam pre zdravie človeka

0 365
Hrivňáková Jaroslava, Mgr.

 

Už grécky lekár Hippokrates vo svojom výroku: „Nech tvoja potrava je tvojim liekom a tvoj liek tvojou potravou“, vystihol nesmierny význam vplyvu potravy na ľudské zdravie.

 

Za posledné desaťročia sa charakter a zloženie potravín , ktoré konzumujeme zmenili tak, ako nestihli snáď za tisícročia predtým. Spracovatelia potravín využívajúc moderné konzervačné metódy, chemické ochranné postupy umožňujúce predĺženú trvanlivosť toho, čo konzumujeme, prispeli síce ku skutočnému potravinovému komfortu, žiaľ nie bez následkov na ľudskom zdraví. Ľudský organizmus po celé tisícročia navyknutý prijímať prirodzenú potravu spolu s mikroorganizmami, ktoré sa v nej prirodzene vyskytovali, konzumuje dnes niečo, čo narúša jeho rovnováhu a prejavuje sa na jeho zdraví veľmi negatívne v podobe stále nových civilizáciou podmienených ochorení. Vedecké výskumy dnes dokazujú, že 25- 70 % ochoreniam možno zabrániť konzumáciou optimálnej potravy doplnenej správnymi výživovými doplnkami a viac ako jednej tretine onkologických ochorení možno predísť správne upravenou výživou.

 

Jednou z významných zdravie podporujúcich zložiek potravy sú aj probiotiká. Možno ich charakterizovať ako živý mikrobiálny doplnok stravy, ktorý priaznivo vplýva na organizmus človeka zlepšením jeho intestinálnej mikrobiologickej rovnováhy s preukázateľne pozitívnym efektom. Majú nesmierny význam pre udržanie fyziologickej mikroflóry celého tráviaceho traktu a zdravého fungovania organizmu, obsahujú dostatočné množstvo zdraviu prospešných mikroorganizmov schopných kolonizovať v našom tráviacom trakte. Ich užitočné vlastnosti využíva ľudstvo už tisíce rokov a nie náhodou ich s veľkým úspechom využíva i dnešná alternatívna, či naturálna medicína. Poukážme aspoň na tie ich účinky, o ktorých už dnes existujú vedecky podložené dôkazy medicínskych výskumov a ktoré i nám dokazujú naše skúsenosti.

 

1. Ovplyvňujú svojou prítomnosťou mikroflóru celého tráviaceho traktu s dôrazom na baktérie črevnej mikroflóry a veľmi účinne pôsobia pri vytesňovaní patogénnych baktérií alebo vírusov. Črevo je najväčší imunitný orgán ľudského tela s produkciou veľkého množstva protilátok, okrem fyzickej bariéry disponuje aj imunologickými obrannými mechanizmami. Je mikrobiálnou bariérou voči patogénnom salmonely, shigely, Campylobacter,… a potenciálnym patogénnom ako helicobacter , klostrídie, kandidy…, kontroluje tiež enterobaktérie, stafylokoky, streptokoky… Probiotické kmene kolonizujú hrubé črevo vo všeobecnosti len dočasne, preto je nesmierne dôležitá doba užívania a to dlhodobo a preventívne.

 

2. Ich užívanie tehotnými a dojčiacimi mamičkami významne ovplyvňuje fyziologickú mikroflóru novorodencov a dojčiat. Tráviaci trakt novorodenca je do okamihu narodenia sterilný a matka je prvým zdrojom mikrobiálnej kolonizácie. Prevahu bifidobaktérií vo flóre dojčených detí zabezpečuje tzv. bifidogénny faktor obsiahnutý v materskom mlieku, ktorý pôsobí prebioticky a tak vytvára prostredie optimálne pre rast laktobacilov a bifidobaktérii. Z praktického hľadiska je najvýhodnejšie aplikovať probiotiká preventívne, vzhľadom na to , že stimulujú bunkovú i humorálnu imunitu. Mali by byť preto prirodzenou súčasťou výživy detí a to zakomponovaním do ich potravy.

 

3. Majú pozitívny adjuvantný efekt u detí s poruchou pozornosti a hyperaktivitou, rovnaký efekt u detí autistických.

 

4. Ovplyvňujú kvalitný vývoj , rast a zdravie detí i adolescentov.

 

5. Majú vplyv na zníženie icidencie zubného kazu.

 

6. Zvyšujú nutričnú hodnotu potravín, lepšiu stráviteľnosť s lepšou absorpciou minerálov a vitamínov.

 

7. Zlepšujú trávenie laktózy, znižujú príznaky jej neznášanlivosti.

 

8. Znižujú výskyt a prejavy alergie degradáciou potenciálnych alergénov.

 

9. Regulujú črevnú motilitu (abstipácia, syndróm dráždivého čreva).

 

10. Pozitívne vplývajú na obnovu porušenej črevnej flóry porušenej antibiotikami alebo radiáciou indukovaná kolitis.

 

11. Sú prevenciou nekrotizujúcej enterokolitídy a spontánnej perforácie červa.

 

12. Sú dobrou prevenciou infekcií močových ciest a ich recidív.

 

13. Sú účinné pri prevencii a liečbe kandidózy.

 

14. Sú prevenciou aterosklerózy redukciou sérového cholesterolu, vplyvom na parametre metabolizmu tukov, antioxidačným efektom.

 

15. Majú nesmierny význam pri detoxikácii prekarcinogénov, sú prevenciou nádorových ochorení, supresia nádorov.

 

16. Posilňujú imunitu.

 

17. Pôsobia preventívne proti osteoporóze – podporou vstrebávania kalcia.

 

18. Ovplyvňujú syntézu nutrientov a vitamínov (kyselina listová, niacín, riboflavín, vitamíny B6, B12).

 

19. Mali by byť súčasťou prevencie a liečby infekcie H. pylori.

 

20. Významne pôsobia pri prevencii kožných plesní, atopickej dermatitídy, akné.

 

21. Redukujú produkty katabolizmu črevných patogénov (procesy starnutia).

 

Je len na nás, aby sme zabránili prísunu negatívne pôsobiacich potravín do nášho organizmu a naopak pomohli nášmu zdraviu konzumáciou tzv. funkčných potravín pozitívne ovplyvňujúcich zdravé fungovanie organizmu, doplnených vhodným a účinným probiotikom.

 

Prípravok Super acidophilis plus šesť miliárd vyniká svojim zložením i účinnosťou. (Preventívne užívanie 1 tobolka denne, minimálne však 1 tobolka každý druhý deň. Počas liečby 2 až 3 tobolky denne.)

 

* * *

Použitá literatúra: Probiotiká , ich miesto a využitie v medicíne, M.Kuchta, P. Pružinec a kol., 2006 Bonus CCS, s.r.o.

Facebookmail
Facebookmail

O autorovi / 

admin

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné položky sú označené *

Meniny na týždeň:

Dnes je: , čas:  

16.08.2018 ... má meniny Leonard
17.08.2018 ... má meniny Milica
18.08.2018 ... má meniny Elena, Helena
19.08.2018 ... má meniny Lýdia
20.08.2018 ... má meniny Anabela, Liliana
21.08.2018 ... má meniny Jana
22.08.2018 ... má meniny Tichomír

sledujte nás:

Facebookmail

zdieľanie:

Facebookmail

Posledné komentáre:

Reklama: